Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΣΤΟ ΣΦΑΙΡΙΚΟ STOCKHOLM GLOBE ARENA.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/



Το Stockholm Globe Arena είναι ένα επιβλητικό στάδιο με σφαιρικό σχήμα που δεσπόζει από πολλά σημεία της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1989 και από τότε διατηρεί τον τίτλο του μεγαλύτερου σφαιρικού κτιρίου στον κόσμο, με διάμετρο 110μ και ύψος 85μ. Για να ολοκληρωθεί αυτή η υπερκατασκευή χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια εντατικών εργασιών.



 Το 2011 είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε αύτη τη γιγάντια σφαίρα, για να παρακολουθήσουμε το κορυφαίο τοπικό ντέρμπυ του σουηδικού πρωταθλήματος στο χόκεϋ επί πάγου. Παρέα με φίλους της ελληνικής ομογένειας της πόλης κατευθυνθήκαμε στη αρένα να παρακολουθήσουμε το αγώνα της χρονιάς. Αντίπαλες ήταν οι ισχυρότερες και λαοφιλέστερες ομάδες της Στοκχόλμης η ΑΙΚ Σόλνα και η Τζουγκάρντεν. 

Το γήπεδο χωρητικότητας περίπου 14000 θεατών ήταν κατά 70% γεμάτο, κυρίως για λόγους ασφαλείας, μιας και οπαδοί και των δυο ομάδων συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή του αθλήματος. Το χόκεϋ είναι αρκετά δημοφιλές σε όλη την Σκανδιναβία και ανταγωνίζεται ως προς τη θεαματικότητα ή ακόμα και προηγείται του ποδοσφαίρου. Ανέκαθεν υπήρχε μια προσωπική συμπάθεια ως προς το δυναμικό αυτό άθλημα. Ομολογουμένως δεν είχα ιδιαίτερες γνώσεις ως προς τους κανονισμούς του παιχνιδιού και ήταν πολύτιμη η βοήθεια ενός φίλου Έλληνο-Σουηδού που μας κατατόπισε με τις γνώσεις του και μας βοήθησε να μπούμε στο κλίμα του ντέρμπυ. Η ατμόσφαιρα ήταν ανάλογη της κρισιμότητας του παιχνιδιού, οπαδοί και των δυο ομάδων σε κόσμια πλαίσια δημιουργούσαν με τα τραγούδια τους μια πολύ όμορφη εορταστική ατμόσφαιρα. 

                        

Το ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού μπορεί να είναι δυναμικό αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το αμερικανικό στυλ που για λογούς θεάματος και διαφήμισης συχνές είναι η συμπλοκές μεταξύ παικτών και διαιτητών. Κατά τη γνώμη μου η αμερικανική εκδοχή του αθλήματος είναι γελοία και αγγίζει το σημείο της ύψιστης ηλιθιότητας. Για την ιστορία νικήτρια με 2-1 αναδέχθηκε η ομάδα της Τζουγκάρντεν. Πάρα πολύ καλή εμπειρία να παρακολουθήσει κανείς ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός σε ένα το όμορφο κατασκεύασμα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.


Στη συγκεκριμένη αρένα λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο εκδηλώσεις παντός τύπου και συναυλίες με τα κορυφαία πρόσωπα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου