Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/



Η πρωτεύουσα της Δανίας κατά την ίδρυση της δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα παλιό ψαροχώρι. Με πάνω από χίλια χρόνια ιστορίας, η Κοπεγχάγη πέρασε από πολλά οικονομικά στάδια, για αιώνες υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο στη βόρεια Ευρώπη, εξάλλου το ίδιο το όνομα της σημαίνει ‘λιμάνι των εμπόρων’.
Στις μέρες μας η πόλη παντρεύει εντέχνως το μπαρόκ παρελθόν της με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι υπερβολικά φιλική προς το περιβάλλον και δικαίως θεωρείται μια από τις πόλεις με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.


Η πόλη έχει τη τύχη να φιλοξενεί περίπου  400χλμ ποδηλατοδρόμων, πάνω από 50% των κατοίκων χρησιμοποιούν  το ποδήλατο για την καθημερινή τους  μετακίνηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πλειοψηφία  των βουλευτών μετακινούνται με ποδήλατο. Με μια απλή βόλτα στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι βρίσκεται σε πρωτεύουσα κράτους. Στα κεντρικότερα σημεία ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι ορισμένα κουδουνάκια από τα δίτροχα. Γενικώς επικρατεί μια γοητευτική ηρεμία που επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει την πόλη. Κόρνες, εξατμίσεις και άλλα μηχανολογικά «θαύματα», μάλλον είναι άγνωστες λέξεις για τους ήσυχους Δανούς.


Είναι γεγονός ότι μια επίσκεψη στην Κοπεγχάγη χωρίς περίπατο στον Στρόγκετ είναι ελλιπής. Ο εν λόγο πεζόδρομος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατά μήκος του διακρίνει κανείς υπέροχα κτήρια και στοές, εμπορικά μαγαζιά, πλανόδιους καλλιτέχνες μέχρι και υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας. Έπειτα καταλήγει στο λιμάνι της πόλης και στην πιο γοητευτική γειτονιά κατά την άποψη  μου, εκεί όπου τα κανάλια δίνουν μια διαφορετική μαγεία στον περίπατο. Σήμα κατατεθέν της περιοχής Nyhavn τα πολύχρωμα κτήρια που στο παρελθόν λειτουργούσαν ως παμπ και πορνεία, όπως επίσης και μπυραρίες που τα έπιναν οι ναύτες. Φήμες στην πόλη διαδίδουν ότι σε ένα από αυτά τα σπίτια έζησε και ο παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Φυσικά το απόλυτο σήμα κατατεθέν είναι η διάσημη γοργόνα όπου στέκει καρτερικά όλο νάζι σε ένα βράχο δίπλα από τη θάλασσα, αν είναι ο επισκέπτης τυχερός  και δεν την έχουν αποκεφαλίσει για πολλοστή φορά, ίσως την απολαύσει ολόσωμη. Όποιος έχει χρόνο μπορεί να επισκεφτεί επίσης τη γειτονική Σουηδία που απέχει μόλις δώδεκα χιλιόμετρα χάρη στη γέφυρα Έρεσουντ που κατασκευάστηκε το 2002 και συνδέει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε.

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου