Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΓΚΡΙΖΟ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/




Η πρωτεύουσα της Πολωνίας αριθμεί περίπου δυο εκατομμύρια κατοίκους και είναι το πολιτικό κέντρο της χώρας. Βρίσκεται κεντρικά - ανατολικά της χώρας και διασχίζεται από τον ποταμό των 1000 χιλιομέτρων μήκους, Βιστούλα.


Ιστορικά η πόλη έχει υποφέρει από πολλούς πολέμους . Κατά τη διάρκεια μάλιστα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σχεδόν ισοπεδώθηκε. Ευτυχώς κατά ένα μεγάλο βαθμό ανακατασκευάστηκε βασισμένη σε αρχιτεκτονική περασμένων αιώνων.

Είναι μια μοντέρνα μητρόπολη που συνδυάζει το έντονο παρελθόν της με το παρόν. Ολοένα και περισσότερα σύγχρονα κτήρια δημιουργούνται στην καρδιά της πόλης χωρίς να επηρεάζουν την αίγλη του παρελθόντος. Το σοβιετικό παρελθόν άφησε τα σημάδια του στα οικοδομήματα της Βαρσοβίας με κυρίαρχο κτήριο που δεσπόζει από παντού το επονομαζόμενο Παλάτι του πολιτισμού και της επιστήμης.


 Το γκρίζο στοιχείο επικρατεί στην ατμόσφαιρα, η βροχή κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι σχεδόν καθημερινή και δεδομένη. Αυτό δεν πτοεί καθόλου τους κατοίκους της πόλης. Στη νεολαία της πόλης μπορεί να επικοινωνήσει κανείς στα αγγλικά. Δεν συμβαίνει το ίδιο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι φυσικά λογικό. Το κακό είναι ότι σε διάφορα γκισέ σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων εργάζονται( ως επί το πλείστων) αξιαγάπητες (αλλά όχι και πολύ πρόθυμες να πληροφορήσουν τον ταξιδιώτη) πολωνέζες μπαμπούσκες. Με αποτέλεσμα το… ‘ya ne ponimayu’ που έλεγε και η Μαρούσκα να πηγαίνει σύννεφο.


Όμορφοι δρόμοι για βόλτα και ίσως για ανάπαυλα για ένα καφέ είναι η Nowy Swiat και η Krakowskie που οδηγούν στην παλιά πόλη, καθώς και ο πεζόδρομος Chmielna.  Στο σημείο τούτο διέμενα μιας και είναι  κομβικό,  βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων και δίπλα στην αγορά της πόλης. Γενικά στους δρόμους επικρατεί μια ησυχία και οι οδηγοί είναι κόσμιοι.


Λένε ότι η Βαρσοβία έχει πολύ έντονη νυχτερινή ζωή που αξίζεις να ζήσεις. Έχει επίσης πολύ ωραίο κλίμα για ύπνο, εγώ προτίμησα τη δεύτερη επιλογή μιας και τα χιλιόμετρα περιπάτου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν πολλά. Αξίζει να γευτείς επίσης την πολωνική κουζίνα και να απολαύσεις τοπικές μπύρες σε πολύ προσιτές τιμές. Υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα με μπαγκέτες και κρύα σάντουιτς όχι και τόσο οικονομικά.
Το στολίδι της πόλης είναι φυσικά η Παλιά Πόλη, για την οποία δεν αναφέρθηκα καθόλου. Ακολουθεί αναλυτικό φώτο-ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου